Overflade behandling af brænde

kvalibraende.dkEt stort problem her i Danmark er at flere og flere vælger at benytte brænde som er overflade behandlet eller imprægneret. Mange af dem som har et almindelig brændefyr eller pejs derhjemme vil gerne spare penge på dyre briketter, træpiller eller brænde paller og vælger i stedet at fyre med træ rester de har fået af venner og bekendte. I mange tilfælde er det ikke noget problem med dette, brændeovnen eller pejsen klare fint de små søm og skruer som ofte findes i rest træ men problemer kommer nåer træet er imprægneret eller overfladebehandlet. I følge Jørgen fra Kvalibraende.dk indeholder disse typer af træ større mængder af skadelige stoffer. Det drejer sig både om dem man bruger til overfladebehandling og dem til tryk imprægnering kemikalier eller metaller som helst ikke skal op i luften, ved afbrænding af disse typer af træ sender man større mængder af giftige dampe ud i atmosfæren og er dermed medvirkende til at skade det lokale område. Du kan finde en statistik over de forskellige typer af brænde og deres indhold af skadelige stoffer herinde på Poland-epp.eu.

Mange er slet ikke klar over at det brænde de benytter kan være skadeligt og heller ikke hvordan de skal undersøge om træet kan bruges til brænde eller ej. En hurtig måde at se det på er ved blot at undersøge træet man har liggende. Er der rester eller spor efter maling ud med det, har det en unaturlig farve (oftest grønlig eller mørk brun) er det en stor sandsynlighed for at det det er trykimprægneret og det er heller ikke velegnet til brug i pejs eller ovn. Er man stadig i tvivl kan man save et stykke af sit brænde midt over og se om det har en ensartet farve hele vejen igennem. Ofte når træ trykimprægneres er det kun den første centimer ind i træet der påvirkes og man vil derfor tydeligt kunne se en farve forskel på de yderste lag i træet og resten. Disse typer af træ bør man bortskaffe fremfor at bruge dem til brænde. Op i bag i traileren med det og ud til den lokale genbrugsplads og ned i den container der er opstillet til imprægneret træ. Nogle vælger desværre stadig at fylde en container med imprægneret træ og bruge dette til brænde. Forleden så jeg min nabo pille sin gamle have pavillon ned og benytte den til brænde, det er der desværre rigtig mange der stadig gør uden at tænke over hvilke konsekvenser som det har.

brænde i træ, hjælper med at holde varmen i sine fastelavns kostumer og udklædning

lightning your briquettes and briketterF.eks. her sidste uge fik min nabo en stak træstolper fra en gammel have pavillon fra en bekendt og bruge et par timer på at skærme dem ud til brænde hvorefter jeg pænt kunne informere ham om at det var tale om trykimprægneret træ som ikke kunne bruges til brænde. Så jeg måtte pænt hjælpe herren med at smide træet op i traileren sammen med de andre rester fra den pavillon og køre det ud på genbrugspladsen. Sidst jeg var på genbrugspladsen faldt jeg over en lille æske som indeholdte nogle gamle dame og herre ure i rigtig god stand, så hvis man alligevel er derude kan det nogle gange godt betale sig lige at tage et lille kik på hvad der ellers ligger i den container du skal smide dit brænde eller træ i. Desværre er det alt for ofte at den slags eksempler sker her i Danmark og en af de årsagerne til at så mange ender med forskellige typer af allergi og kraft. Derfor må vi alle i fællesskab hjælpe med til at nedbringe mænge af de skadelige gifte vi slipper ud i luften, f.eks. ved at have bedre styr på hvilke slags træ man bruge som brænde, og i stedet vælge at købe sit brænde eller briketter fremfor at benytte træ som man ikke er sikker på kan bruges eller ej.